Reiki is een spirituele therapie die valt onder de alternatieve geneeswijzen. Bij Reiki worden lichaam, geest en ziel als één geheel gezien. Reiki maakt genezing met de spirituele energie mogelijk. Het is een oude genezingstherapie waarbij de genezing ontstaat door handoplegging. Het gaat hierbij dus om overdracht van energie van de therapeut naar de patiënt. Bij Reiki wordt de universele energie gebruikt om blokkades in de energiebanen op te heffen en deze energiebanen weer in balans te brengen. Deze energiebanen zijn verbonden aan de chakra’s.
De Reikitherapeut werkt met de subchakra’s in de handpalmen. Hier stroomt de energie door en doormiddel van deze energie stuurt de therapeut positieve energie in het lichaam en stuurt de energiebanen. Doordat blokkades worden opgeheven en energie weer vrij kan stromen, voelt de patiënt zich zowel lichamelijk als mentaal beter.
Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!
Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.
Meld je gratis aanDe naam Reiki
Het woord Reiki komt uit Japan en betekent energieke geest. Het woord bestaat eigenlijk uit twee delen. Het stukje ‘Ki’ komt in verschillinde culturen voor. In China wordt het Chi genoemd, in India prana en in de huidige Westerse cultuur vitaliteit. Het heeft betrekking op de hoge kosmische energie waar wij onze energie en kracht uithalen. Rei staat voor geest of onzichtbare spirituele kwaliteit. Reiki betekent niets minder dan een bron van onuitputtelijke energie die door een levend lichaam kan leiden en dit lichaam kracht geeft om fysiek en spiritueel te groeien.
Geschiedenis Reiki
Reiki is ontwikkeld door de Japanner Mikao Usui. Hij ontwikkelde Reiki in eerste instantie als een therapie die hielp met de weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Reiki is iets wat al bestaat. Deze levensenergie is er al, deze is niet gecreëerd. De therapie die hierbinnen plaatsvindt is wel gecreëerd.
Voor wie is Reiki?
Reiki kan ondersteunen bij fysieke, emotionele en mentale klachten. Reiki is echter niet alleen voor de mensen die klachten ervaren. Het is er ook voor de mensen die rust, ontspanning en balans willen ervaren. Reiki kan ook worden gebruikt bij het helen van trauma’s, emoties, doorbreken van verslavingen en het vergroten van de bewustzijn en inzicht in het eigen lichaam en de grenzen van het eigen lichaam. Reiki is daarnaast niet alleen geschikt voor mensen, maar ook voor dieren en planten. Reiki lijkt vooral nuttig te zijn bij medische klachten waar de hedendaagse geneeskunde weinig oplossingen voor heeft, zoals allergieën, hoofdpijn, migraine, eczeem, rugklachten etc.
Een Reiki behandeling
Een Reiki behandeling kan thuis plaatsvinden, maar vindt meestal plaats bij de therapeut. Dit is een rustige locatie. De behandeling wordt soms ondersteund met Reiki muziek of andere ontspannende muziek. Reiki wordt liggend en zittend ontvangen, met kleding aan. Een Reiki behandeling duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Als patiënt wordt er eigenlijk alleen van jou verwacht dat jij probeert te ontspannen en open te staan voor de behandeling. De therapeut dient als kanaal voor de Reiki energie (de kosmische energie). Binnen de Reiki wordt gebruik gemaakt van Marma. Marma zijn de punten in het lichaam die maximaal contact bieden tussen het fysieke lichaam en de astrale lichamen en daarmee kosmische energie overbrengen. Het zijn kanalen die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten. Het ene marma-punt is bedoeld voor het menselijk lichaam, het ander voor de kosmische energie. Er zijn ongeveer 52 marma punten in het lichaam. Deze punten vormen de basis voor onder andere het netwerk van de meridianen en de druk- en massagepunten van het lichaam.
De effecten van Reiki
Een Reiki behandeling kan verschillende dingen teweeg brengen. Dit kan tijdens de behandeling gebeuren, maar ook na de behandeling. Hieronder enkele voorbeelden:
- Een warm gevoel of juist koud gevoel
- Tintelingen in het lichaam
- Spanningen in het lichaam, zoals spiertrekkingen.
- Ontspannen en rustig gevoel
- Verbeterde nachtrust/beter slapen
- Angstige gevoelens, plotseling verdriet, boosheid of juist extreme blijheid door het loskomen van emoties. Dit wordt gezien als een zuivering en reiniging die blokkades uit de energiebanen verwijderen.
- Afvoeren van afvalstoffen
- Stimulerende werking op de organen (soms met letterlijke communicatie zoals het borrelen van de maag)
- Stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam
- Evenwicht creëren van de hormonen
Is Reiki schadelijk of gevaarlijk?
Nee, Reiki is niet schadelijk of gevaarlijk. Houd er wel rekening mee dat er bijwerkingen kunnen optreden na een behandeling. Dit komt doordat energiebanen weer gaan stromen en hierdoor emoties vrij kunnen komen. Ook is er vaak sprake van dat afvalstoffen nu eindelijk worden vrijgegeven door het lichaam. Het is dan ook van belang om na een Reiki behandeling veel water te drinken. Het vrijkomen van emoties en vrijkomen van de afvalstoffen kan ervoor zorgen dat:
- Er hoofdpijn optreedt
- Misselijkheid of maagpijn
- Verhoogde transpiratie
- Droge mond
- Vaker urineren
- Verhoogde lichaamstemperatuur
Geen van deze symptomen zijn echter schadelijk voor het lichaam en in lang niet alle gevallen treden ze op. De symptomen zijn van korte duur. Over het algemeen komen ze niet vaak voor en is er alleen sprake van de positieve bijwerkingen.
De vijf hoofdprincipes van Reiki
De studie van Reiki omvat vijf hoofdprincipes. Elke leraar of grootmeester van Reiki ontwikkeld zijn eigen principes. Daardoor is er soms sprake van vier of zeven hoofdprincipes. De basis ligt echter in vijf hoofdprincipes. Vijf is in China een fundamenteel getal. Deze vijf principes zijn een manier van leven waardoor je in staat zult zijn om de universele energie nog beter te ervaren. Het gaat uit van het principe dat je eigen handelen altijd consequenties heeft op je eigen leven en op het leven van anderen.
1. Leef zonder woede
Het eerste principe ligt in woede. Woede zorgt voor blokkades in de energie, maar is tegelijkertijd de meest complexe energie van de mens. Woede wordt onderdeel van de mens doordat boosheid niet wordt opgelost en zich laag voor laag opstapelt tot woede. Reiki probeert woedeblokkades in de verschillende lagen op te lossen. Maar de boosheid eronder moet door de patiënt zelf worden opgelost. Anders stapelt de woede zich langzaam opnieuw op. Woede vreet energie en woede en boosheid is negatieve energie of verspilde energie.
Het eerste principe van Reiki is dan ook: Juist vandaag, maak je niet kwaad.
2. Leef zonder te piekeren
Door je zorgen te maken wordt de energie negatief. Door zorgen ontwikkel je angsten wat emoties blokkeert. Door te veel in je zorgen te leven kan het juist zijn dat deze zorgen werkelijkheid worden. Het is van belang om je te richten op het positieve en te kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Zorgen maken is iets natuurlijks, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt over een kind wat heelhuids thuiskomt. Het is in dat opzicht ook iets positiefs: jij leert je kind lessen om te zorgen dat het heelhuids kan thuiskomen. Het is daarom van belang dat er een middenweg ontstaat tussen je positief zorgen maken en piekeren.
Het tweede principe van Reiki is: Juist vandaag, maak je geen zorgen.
3. Wees dankbaar
De basis van dit principe ligt in simpele dingen waardoor je een ander gelukkiger kunt maken. Het gaat hierbij om de innerlijke intentie, een vriendelijke glimlach naar een ander bijvoorbeeld. Als iemand dankbaar is, straalt hij dit innerlijk licht uit waardoor een ander ook verlicht wordt. Wees dankbaar vanuit je hart. Sta stil bij de kleine dingen in het leven. Waardeer de vriendelijkheid die je van anderen ontvangt. Luister naar de lessen die anderen jou kunnen bijbrengen, zodat jijzelf kunt groeien. Door dankbaar te zijn voor wat er op je levensweg komt, leer je ook de moeilijke aspecten van het leven accepteren.
Het derde principe van Reiki is: Eer je ouders, je leraren, je buren en tel je talrijke zegeningen.
4. Leid een eerzaam leven
Eer betekent in elke cultuur iets anders. Een eerzaam leven wordt daarom binnen elke cultuur of binnen elke machtspositie (denk aan gevangen, soldaten, politici etc.) anders omschreven. Het principe is echter: zorg op een respectabele manier voor je eigen levensonderhoud, zonder daarbij een ander te benadelen. Dit zorgt voor een verhoogd zelfrespect en respect van anderen.
Het vierde principe van Reiki is: Verdien je brood op een eerlijke manier
5. Wie goed doet, wie goed ontmoet
Vriendelijkheid kun je ontvangen én geven. Wees vriendelijk in gedachten, woord en daad. Waardeer de aanwezigheid van anderen. Als jij vriendelijk naar een ander bent, krijg je vriendelijkheid terug. Stel je ruimhartig open om zo optimaal te kunnen genieten van het leven.
Het vijfde principe van Reiki is: Wees goed voor elk levend wezen.
Verschillende vormen van Reiki
Door de jaren heen zijn er verschillende vormen en stromingen van Reiki ontwikkeld. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Usui Reiki Rhyoho (Usui spirituele energie therapie). Dit is de Reiki die is ontwikkeld door Mikao Usui. Zoals al eerder benoemd zag hij dit als de weg naar geluk, harmonie en geestelijke en spirituele ontwikkeling.
- Usui Reiki. De vorm van Reiki die in eerste instantie is geïntroduceerd in het Westen.
- Tera-Mai Seichem Reiki. Dit is een vorm van Reiki die niet alleen het element aarde gebruikt, maar ook de natuurelementen water, vuur en lucht. Deze vorm van Reiki focust zich niet alleen op de symptomen, maar ook op de oorsprong van de klachten. Deze vorm is ontdekt doormiddel van channelling via Kathleen Ann Milner.
- Tummo Reiki. Bij deze Reiki staan spiritualiteit en Kundalini energie centraal.
- Angel Reiki. Hier wordt gewerkt met de energie van krachtdieren, engelen en aartsengelen. Deze vorm behandelt vanuit zeven stappen die gelijk staan aan de zeven lagen van het aura en is gefocust op verlichting. Deze vorm van Reiki is geïntroduceerd door Esperanza Tovar Mortalla.
- Shambhala Reiki. Deze Reiki focust zich op persoonlijke groei, vrijheid en het kennen van onze eigen mogelijkheden en beperkingen. Dit is geïntroduceerd door Hari Das Melchizedek.
Reiki symbolen
Er zijn een aantal bekende Reiki symbolen (die in de leer van de Reiki worden geleerd in de tweede graad). Hieronder enkele voorbeelden:
Cho-ku-rei
Een krachtsymbool wat ‘Ik heb de sleutel’ of ‘Man en vrouw komen samen’ betekent. Dit symbool ondersteunt om de energie te kunnen focussen waar je wilt. Daarnaast versterkt het andere Reiki symbolen en beschermt het tegen negatieve energie.
Sei-he-ki
Dit symbool is het symbool van het mentale of emotionele. Het helpt om de gedachten te kalmeren, zet negatieve energie om in positieve energie en verwijdert emotionele blokkades.
Hon-sha-ze-sho-nen
Dit betekent ‘Mijn God groet jouw God’, wat overeenkomt met Namasté. Dit symbool stimuleert het gevoel van vrede en tevredenheid.
Dai-ko-myo
Dit staat bekend als het meestersymbool en wordt gebruikt voor healing, waardoor er verlichting kan worden ervaren.
De verdeling van het lichaam
Het lichaam wordt binnen de Reiki op zeven verschillende manieren verdeeld.
1. De verdeling van het lichaam volgens zeven chakra’s
- Kroonchakra
- Derde oog chakra
- Keelchakra
- Hartchakra
- Zonnevlechtchakra
- Sacrale- of miltchakra
- Basischakra
In de moderne Reiki wordt deze verdeling het meest gebruikt. De handoplegging gebeurt dan ook via de chakra verbindingspunten.
2. De verdeling van het lichaam volgens de autonomie
3. De verdeling van het lichaam verdeelt in een voor- en achterkant
De voorkant is hierin de spiegel naar de wereld, de emotionele dingen van het dagelijks leven zoals liefde, hartzeer, verdriet en vreugde. Emoties worden veel opgeslagen in de borst, tussen de ribben, aan de binnenkant van de schouders en in de buik. De achterkant is de plek waar onbewuste gedachtes en emoties worden opgeslagen. Angst en woede wordt bijvoorbeeld vaak langs de ruggengraat en tussen de schouderbladen opgeslagen.
4. De verdeling van het lichaam in een rechter- en linkerhelft
De rechterhelft wordt gezien als de mannelijke kant, het rationele, logische en assertieve. Het is ook wel de yang zijde en omschrijft de mannelijke aspecten van het karakter. De linkerkant is de intuïtieve, ontvangende en passieve kant. Dit is de yin zijde en bevat de vrouwelijke aspecten van het karakter.
5. De verdeling van het lichaam in hoofd en lichaam
Het hoofd wordt hierbij gekenmerkt door geest, intellect, rede en de mens. Het lichaam wordt gekenmerkt door lichaam, gevoelens, intuïtie en het dier.
6. De verdeling van het lichaam in boven- en onderkant
Deze verdeling wordt gemaakt in het gebied boven de middel en onder de middel. Een kleine bovenkant en grote onderkant komt het meest voor bij vrouwen. Dit kan duiden op problemen bij socialiseren, uitdrukken, contacten met anderen, actie ondernemen en het zelfbewustzijn. Dit is veelal een teken van een passieve persoonlijkheid, wat duidt op een neiging tot privacy, stabiliteit en gegrondheid. Een grote bovenkant en kleine onderkant komt vaker voor bij mannen. Dit wijst op een over ontwikkeling van het assertieve, sociale, expressieve en extraverte. Het kan duiden op een gebrek aan kracht en moet ten aanzien van emotionele stabiliteit. Er is vaak sprake van een actieve persoonlijkheid.
7. De verdeling van het lichaam in ledematen en romp
De ledematen zijn hierin de mogelijkheden om contact te maken met de buitenwereld. Ze zijn de actieveste delen van het lichaam ten opzichte van de buitenwereld. De romp is de kern van het lichaam. Dit is het centrum van de eigen ik. Het is het reflectieve stuk, gericht op het zelf. Het is juist inactief tegenover de buitenwereld.
De leer van Reiki
In Nederland zijn er drie Reiki niveaus, ook wel graden of inwijdingen genoemd. Dit zijn Reiki 1, 2 en 3. Reiki 3 wordt de Reiki Master genoemd. In Japan zijn er zes Reiki niveaus! Tijdens het leren van Reiki en de weg naar Reikimeester, zijn er drie inwijdingen. Bij een inwijding wordt het trillingsgetal van het energieveld van de leerling verhoogd en leert de leerling nieuwe technieken.
Eerste graad
Bij dit niveau is het doel dat je jezelf opent voor de Reiki energie en in staat bent om contact te maken met de Reiki energiestroom. Je leert de geschiedenis en de uitgangspunten van de Reiki. Na deze inwijding ben je in staat om anderen Reiki te geven. De Reiki focust zich dan voornamelijk op de behandeling van lichamelijke klachten. Je leert in deze graad de basisposities van de handoplegging.
Tweede graad
Tijdens deze graad leer je hoe je Reiki op afstand kunt geven. Je leert hier ook over de symbolen en de energie die bij deze symbolen hoort. Na deze inwijding kun je de symbolen voor jezelf of anderen gebruiken. Deze graad richt zich meer op de behandeling van mentale en psychische klachten. Persoonlijke en spirituele ontwikkeling van de leerling wordt hierin gestimuleerd.
Derde graad
De Reiki master. De Reiki master beheerst alle onderdelen van de Reiki en kan deze volledig integreren in zijn leven. Als deze graad is afgerond ben je in staat om zelf Reiki cursussen aan te bieden.
Reiki Meesters
Overzicht van een aantal belangrijke Reikimeesters uit de geschiedenis van de Reiki
- Chujiro Hayashi. Deze man was één van Mikao’s leerlingen. Hij paste de Usui Reiki Rhyoho vorm van Reiki aan. Hij omschreef onder andere de handposities.
- Frank Arjaya Petter. Hij publiceerde veel van het originele materiaal van Usui.
- Hawayo Takata. De grondlegger van de alliantie. Dankzij dit persoon kwam de Reiki naar het Westen toe.
- Inger J.F. Droog. In 1984 werd Reiki dankzij dit persoon geïntroduceerd in Nederland en België.
- Kathleen Ann Milner. Is de grondlegger van het Tera-Mai Seichem Reiki.
- Mikao Usui. De oorspronkelijke bedenker van de Reiki, de Usui Reiki Rhyoho. En de grondlegger van de Usui Reiki Ryoho Gakkai (veelal gewoon Gakkaik genoemd), een stichting die zich inzet om de Reiki geneeskunde en de principes daarvan door te geven.
- Tanmaya Honervogt. Heeft meerdere publicaties uitgebracht om Reiki voor iedereen toegankelijk te houden en daarmee de eenvoud van Reiki te laten zien.
Benieuwd naar je toekomst? Ontvang een gratis reading!
Weten wat jouw staat te wachten met betrekking tot je relatie, werk of financiën? Start een gratis reading met een medium en ontdek wat de toekomst voor jouw in petto heeft.
Meld je gratis aanBekijk ook deze gerelateerde artikelen
Dit artikel is geschreven door Anoek Winkel
Anoek Winkel, 25 lentes jong. Ik werk als begeleider binnen de justitiële zorg en in mijn vrije tijd schrijf ik veel. Ik schrijf verschillende artikelen, columns en blogs en schreef een boek met de titel Alfrún. In alles wat ik schrijf en publiceer staat spiritualiteit op de voorgrond (in geval van het boek natuurlijk in fantasievorm). Ik geloof namelijk dat er meer is in deze wereld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.